KPSS Kalkıyor mu? 2018'de KPSS Sınavı Var mı?



TEOG Kaldırıldı, YGS-LYS'de Sistem Değişiyor, Peki KPSS Ne Olacak? Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) kaldırılacak mı? KPSS kaldırılıyor mu? KPSS yerine hangi sistem getirilecek?
Bildiğiniz üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın talimatı ile harekete geçildi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nca; TEOG Sınavı, YÖK Başkanı Yekta SARAÇ tarafından ise; Üniversitelere giriş sınavları hakkında düzenlemeler yapılacağı ve bunların ayrıntıları paylaşıldı. Şimdi yüz binlerce adayın aklına gelen soru KPSS ne olacak? Bu sorunun yanıtını aramaya çalışacağız.

Bu konuda çok çeşitli söylentiler olmakla birlikte ihtimalleri değerlendirmeden evvel KPSS'de yakın dönemde yapılan değişikliklere bir göz atalım;

KPSS; 2001 yılına kadar Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) olarak gerçekleştirilmekteydi. 2001 yılında ise; A Grubu kadrolar için gerçekleştirilen Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı (DMS) gerçekleştirildi. Aynı yıl içinde Öğretmenlik kadroları için KPSS formatı uygulandı. 2002 yılında ise DMS ve KMS Sınavları ile Öğretmenlik için tek bir sınav formatı belirlendi ve KPSS hayatımıza girmiş oldu. O dönem ki ismi ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, bugün ki ismi ile de Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 15 senedir gerçekleştirilen KPSS'de bugüne dek çeşitli değişiklikler yapıldı.

2013 yılına kadar Cumartesi Sabah Oturumları Yani bugün ki Genel Kültür - Genel Yetenek oturumlarına ek olarak Yabancı Dil oturumu gerçekleştirilmekteydi. 60 sorudan oluşan bu oturumda yapılan net 120 puan türü olan sistemdeki Yabancı Dil katsayısı ile çarpılarak puan hesaplamasına etki etmekteydi. Kurumlar ya bu Yabancı Dil Oturumu'ndan 42, 45, 48 doğru gibi bir doğru sayısı ya da o dönem gerçekleştirilen Kamu Personeli Dil Sınavı (KPDS)'den alınacak belirlediği bir puan türünü ek olarak istemekteydi. Ancak doğru sayısı seçeneği daha yaygındı.

YDS PUAN TÜRLERİ HESAPLANMAYACAK

2013 İlkbaharı ile ÖSYM hayatımıza yeni bir sınavı soktu. Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı yani hepinizin bildiği YDS. 2013 KPSS için yapılan duyuru ile A Grubu Sınav puan katsayıları Yabancı Dil yerine YDS içerecek şekilde düzenlendi ve YDS'ye katılmayan adayların ilgili puan türlerinin HESAPLANMAYACAĞI duyruldu. İlk aşamada YDS başvurularını kaçıranlar, durumu tam anlayamayanlar, karmaşa yaşayanları nezdinde çok ciddi mağduriyetler yaşansa da zaman içerisinde tam düzene girdi derken, 2017 yılında ÖSYM yaptığı duyuru ile yeni puan sistemini tanıttı. Bu yeni sistemde YDS katsayılı puan türü kalmamış ve puan türü sayısı 48'e kadar düşürülmüştü. Yine aynı düzenleme ile EKONOMETRİ oturumu da sınavdan kaldırıldı. Ayrıntılara aşağıda değineceğiz.

İlk etapta 40'ar soruluk Alan Bilgisi testlerinden oluşan A Grubu oturumları, 2014 yılında 30'ar soruya düşürüldü. Bu uygulama kısa sürdü ve 2017 KPSS ile yeniden 40'ar soruluk sisteme dönüş yapıldı. Ek olarak 120 soru 120 Dakika olan KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek oturumu 130 dakikaya çıkarıldı.

Yine süreç içerisinde ALES'ten aşina olduğumuz Sözel Mantık ve Sayısal Mantık soruları Genel Kültür - Genel Yetenek oturumlarının içerisinde yer almaya başladı.

2018 YILINDA SINAV SÜRECİ NASIL OLACAK

2016 yılında ÖSYM her ilde yapılan Alan Bilgisi oturumunu sadece belli sınav merkezlerinde gerçekleştirme kararı aldı. Bunu yaparken de gerekçe olarak sınav GÜVENLİĞİ ve salon görevlisi MALİYET'ini gösterdi. Güvenlik saiki ile adaylar sınav salonuna Metal eşyalar, telefon, bozuk para, analog dâhi olsa saat, toka, alyans dışında yüzük vs. kısaca kendisi dışında hiçbir şey sokamıyor ve de sınav salonları kameralı dijital saat ile saniye saniye kayıt altına alınıyordu. Yeterince güvenli bulunmamış olsa gerek, her ilde sınav yapma uygulamasını kaldırarak adayları belli başlı illere seyahat etmeye itmeye başladı. Aşağıda değineceğimiz 2 haftaya ve özellikle 2.haftanın 2 gününe yayılan sınav takvimi ile adayları yorucu ve verimsiz bir sürecin içine çekmeye başlayan kurumun 2018 yılında ne yapacağı ayrı bir merak konusu olmaya devam ediyor.

Yine 2016'da radikal bir karar ile her yıl Temmuz ayında gerçekleştirilen KPSS'nin A Grubu oturumları Mayıs ayına alındı. Bu uygulama her nedense sadece A grubu için geçerli kılındı ve ÖABT Temmuz'da yapılmaya devam edildi.

2017 KPSS'ye kadar 120'den fazla puan türü barındıran KPSS formatında puan türleri 48 Alan Bilgisi Puanına düşürüldü ve puan katsayıları ders bazlı olarak düzenlendi. Yukarıda da bahsettiğimiz bu yeni durumda YDS puan katsayısı bulunmamaktadır. Yine kaldırılan Ekonometri oturumu da puan türleriyle tabii olarak yer almamaktadır. Yeni gelen bu sistemde hangi kurumların hangi puan türünü kullanacağı konusunda belirsizlik sürmektedir. Kurumlar sınav açtıkça biraz daha net bir tablo ortaya çıkacaktır. Tabi ÖSYM yine kısa vadede yenilikler yapmazsa...

Bu yeni oturum ve puan türleri ile ÖSYM oturumlarda da değişiklik yaparak sınavı 2 haftaya yayarak gerçekleştirmeye başladı. İlk hafta kendi ilinde ilk oturuma girebilen adaylar sonraki haftanın Cumartesi ve Pazar Günleri yaşadığı ilden farklı bir ilde sınava girmek ve 2 gün seyahat ya da 1 gece konaklama sorunu ile karşı karşıya kalmak zorundalar. 2018'de ÖSYM'nin bu duruma nasıl bir tedbir alacağını adaylar merakla beklemektedirler.

Başlangıçta az sayıda alan için yapılan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) var iken zaman içerisinde Eğitim Bilimleri oturumlarının yanına çok sayıda ÖABT zorunluluğu eklendi.

ÖSYM Güncel Resmi Duyurulardan Haberdar Olmak için Buraya Tıklayınız

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?

TEOG ve YGS/LYS süreçlerinde değişikliklere gidilmesinin ardından yüz binlerce aday merak içerisinde KPSS Kalkacak mı? sorusunun yanıtını arıyor. Buna dair ihtimaller ve söylentiler şu iki ana başlıkta toplanabilir;

1-) KPSS kademeli olarak kaldırılacak.

2-) KPSS'de yeni bir format uygulanacak.

İlk İhtimal KPSS'siz SİSTEM!

Son günlerde Ankara'da ciddi şekilde dillendirilmeye başlanan bu ilk ihtimalin aslında kısa süre evvelinde atılan bazı adımlara bakılarak çok da imkansız olmadığını görmekteyiz. Bu konuda kurumlar sessizliğini korusa da ihtimal dahilinde olduğu gerçeği vâkidir. Kademeli olarak bu çekilmeye dair ilk emareler şu şekildedir;

-Kaymakamlık sınavında Kamu Yönetimi efsanesi P37'nin kaldırılıp, KPSS koşulu olmadan sınava başvuruların alınması ve gerçekleştirilmesi.

Kısa süre önce ÖSYM Kaymakamlık sınavını KPSS koşulu olmadan yapacağını ve Açık Uçlu Sınav Sistemi'nde sınavı gerçekleştireceğini duyurdu. Halen bu şekilde gerçekleştirilen sınav KPSS'yi bertaraf eden ilk ciddi adım olmuştu.

Dış İşleri Bakanlığı'nın meslek mensubu alımında KPSS koşulunu kaldırması.

Bu düzenleme ile de Bakanlık alacağı personel için kendisi sınav düzenleyeceğini ve KPSS koşulu olmaksızın başvuru alacağını duyurdu.

Her ne kadar SAYIŞTAY Başkanlığı personel alımı için kendisi sınav yaptığı sistemden, KPSS P48 koşulu aradığı sisteme dönmüş de olsa yabancısı olmadığı eski sisteme dönüşü çok yadırganmayacaktır.

KPSS'siz sistem işin aslı yalnızca A Grubu kadrolar için uygulanırlığı mümkün görünen bir sistemdir. Her kurumun kendi sınavını gerçekleştirdiği KPSS öncesi sistem gibi bir sistem belki uygulanabilir. Ancak çok daha ciddi bir kitlenin ölçülmesi ve yerleştirilmesinin söz konusu olan B grubu kadrolar ile Öğretmenlik kadroları için KPSS veya benzeri bir merkezi sınav ve atama mekanizması zorunlu görünmektedir. Bu noktada KPSS'siz sistemi bu iki kısım için öngörmek zordur.

İkinci İhtimal: KPSS'de YENİ BİR FORMAT.

YGS/LYS için yapılması öngörülen düzenlemeye dair açıklamalar yapan Yekta SARAÇ'ın işaret ettiği 'Klasik Sınav' yöntemi aslında ne ÖSYM'nin ne de KPSS A Grubu adaylarının yabancısı olduğu bir süreç. Bildiğiniz gibi ÖSYM bir kaç yıldır bir sistem prova ediyor ve uyguluyor; AÇIK UÇLU SINAV.

ÖSYM 1.Promosyon İnsan Hakları Kurumu Uzman Yardımcılığı Sınavı, yine 1.Promosyon Kamu Denetçiliği Kurumu Uzman Yardımcılığı Sınavı ile bir süredir Kaymakamlık Sınavı'nı AÇIK UÇLU SİSTEM ile gerçekleştirmektedir. Bu yeni sistemi diğer sınavlarına da yavaş yavaş uygulayacağına dair duyumlarımız mevcut olmakla birlikte bu sistemin KPSS için öngörüldüğüne dair haberler de almıştık.

Kaymakamlık ve diğer örnek verdiğimiz sınavlarda olduğu gibi Hakim ve Savcı Adaylığı Sınavı için de ÖSYM'nin kısa süre içerisinde Açık Uçlu Sınav yapmayı planladığına dair ciddi duyumlar bulunmaktadır. Bu dönüşümün son günlerdeki KPSS'de sistem değişikliği haberlerine de yansıması işin açığı çok da imkansız görünmemektedir. Buna dair 2019'a kadar bir dönüşümün planlandığı ve sınav sisteminin bu yeni sisteme göre uyarlanacağına dair ciddi haberler mevcut. Muhtemeldir ki kısa süre içerisinde ÖSYM yönetiminin belirlenmesinden sonra netleşecek ve adayların aklındaki soru işaretleri yanıtını bulacaktır.

Peki Nedir bu Açık Uçlu Sınav Sistemi?

ÖSYM'nin yukarıda andığımız sınavlarda ilk olarak uyguladığı, 2017 LYS'de ise kısmi olarak uyguladığı sistemde sınav soruları Boşluk Doldurma veya Kısa Yanıtlar şeklinde kurgulanmaktadır. Bu sistem bahsettiğimiz kurumsal sınavlarda kağıt üzerinde, 2017 LYS'de ise Optik yanıt kağıdına Kodlama şeklinde gerçekleştirilmiştir.

Gerçek anlamda bir KLASİK Sınav olmayan bu sistemde bahsi geçen kısa yanıtlara esası bozmayan, eş anlamlılık veya benzerlik gibi çok küçük maddi hataları da dikkate alacak şekilde alternatif yanıtlar da belirlenmekte ve puanlama bu alternatifler de dikkate alınarak yapılmaktadır.

Bu uygulamanın çok daha fazla soru ihtiva eden KPSS sisteminde nasıl yer bulacağı merak konusu olmakla beraber 2017 LYS bu konuda bize ipucu vermiştir.

Örnek soruda olduğu gibi, kodlama yöntemi benimsenebileceği gibi,




2 yorum

Kpss hakkında kesin açıklama

Kpss hakkında kesin açıklama neden yapılmıyor burda bu haber yer alırken başka haberlerde neden kalkmayacak söylentisi var 2016 da kpss sınavı yapılacakmı açıklayın lütfen

24.02.2015 - Asya

Eğer öyle olursa torpili olan

Eğer öyle olursa torpili olan girecek olmayan giremeyecek,lütfen birileri bir şey yapsın ve sınav kalkmasin

24.02.2015 - gizem