DGS'deki Hukuk Kontenjanı Sınırlamasına Durdurma



Danıştay, DGS kılavuzundaki, açıköğretim adalet ön lisans mezunlarının, hukuk fakültelerine dikey geçiş sırasında tercih edebilecekleri kontenjan sayısına kısıtlama getiren düzenlemelerin yürütmesini durdurdu.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) kılavuzundaki, açıköğretim adalet ön lisans mezunlarının, hukuk fakültelerine dikey geçiş sırasında tercih edebilecekleri kontenjan sayısına kısıtlama getiren düzenlemelerin yürütmesini durdurdu.

2014 yılı Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı Kılavuzu'ndaki "Bk. 900" kod nolu koşulda yer alan düzenlemelerin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açılmıştı.

Danıştay 8. Dairesi, yürütmenin durdurulması istemini reddetti. Davacıların karara itiraz etmesi üzerine dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna geldi.

Kurul, davacının itirazını kabul ederek, Danıştay 8. Dairesinin kararını kaldırdı ve düzenlemenin yürütmesini durdurdu.

Gerekçeden

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun gerekçesinde, Yükseköğretim Yönetmeliğinde, açıköğretim öğrencileri ile aynı öğretim programına göre örgün öğretim öğrencileri arasında öğrenci hakları bakımından fark bulunmadığı gibi her iki yoldan mezun olanların eşit hak ve yetkilere sahip olacakları kuralına yer verildiği belirtildi.

Gerekçede, ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerinde, açıköğretim ön lisans mezunlarının lisans programlarına dikey geçiş başvuruları sırasında örgün meslek yüksekokulu mezunlarından farklı bir değerlendirmeye tabi tutulacağına ilişkin açıköğretim ön lisans mezunlarının aleyhine herhangi bir kısıtlayıcı düzenlemeye yer verilmediği vurgulandı.

Açık Yükseköğretim Yönetmeliğinin 13. maddesinde, bu mezunların eşit hak ve yetkilere sahip olduklarının belirtildiğine işaret edilen gerekçede, bu nedenle açıköğretim adalet ön lisans mezunlarının, hukuk fakültelerine dikey geçiş sırasında tercih edebilecekleri kontenjan sayısına kısıtlama getirilmesine ilişkin dava konusu kılavuz düzenlemelerinin üst hukuk normlarına aykırı olduğu kaydedildi.

Gerekçede, adalet meslek yüksekokulu mezunları ile açıköğretim adalet ön lisans mezunlarının başvurabilecekleri hukuk fakültesi kontenjanları arasında ayrım yapılarak, adalet meslek yüksekokulu mezunlarının daha az sayıda kontenjan için başvuru yapabileceğine ilişkin düzenlemenin, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile ÖSYM Kanununda belirtilen fırsat eşitliği ilkesine de aykırı olduğu belirtildi.

Kurulun gerekçesinde, "Hukuksal olarak eşit durumda bulunan kişiler arasında eşitlik ilkesine aykırı düzenleme yapılması hukuka ve hakkaniyete aykırıdır" ifadesi kullanıldı.