2018 ÖABT Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?



KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi ÖABT Sınav Başvurusu 2018 (ne zaman,nasıl yapılır),2018 ÖABT Başvuru Tarihi ne zaman,2018 kpss öabt, kpss öğretmenlik alan bilgisi sınavı 2018,kpss öabt ne zaman,2018 kpss öabt başvurusu nasıl yapılır,2018 kpss öabt başvuru ücreti ne kadar, kpss öabt 2018 başvuruları ne zaman başlar,2018 kpss öğretmenlik alan bilgisi sınavı başvuruları başladı mı,2018 öabt başvurusu nasıl yapılır...

KPSS 2018 lisans Kılavuzunu İndirmek için Buraya Tıklayın

KPSS 2018 lisans Başvuru İşlemlerini Yapmak için Buraya Tıklayın

KPSS Değişiklikler

2018-KPSS Oturum Bilgisi

2018-KPSS Puan Türleri

ÖSYM 2018 Sınav Takvimi Açıklandı ve böylece 2018 ÖABT Başvuru Tarihi de belirlenmiş oldu.Peki,2018 ÖABT Başvuruları Ne Zaman Yapılacak? İşte 2018 ÖABT Başvuruları hakkında merak edilenler...

2018 Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) lisans düzeyinde Mayıs 2018 tarihlerinde, sabah ve öğleden sonra uygulanacaktır. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT), MEB öğretmen atamalarına katılacak öğretmen adayları için alanlarına bağlı olarak Temmuz 2018 tarihinde yapılacaktır.

2018-KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri, ÖABT başvuruları, Mart 2018 tarihleri arasında yapılacak olup ücret ödeme için son gün, Mart 2018 tarihidir.

2018-KPSS Alan Sınavları ( Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Muhasebe, Hukuk, İktisat, İstatistik, Maliye, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri) başvuruları, Mart 2018 tarihleri arasında alınacak olup ücret ödeme için son gün, Nisan 2018 tarihidir.

Adayların tümü, Mayıs 2018 tarihinde sabah oturumuna girmek zorundadır. Adaylar diğer oturumlardan hangilerine gireceklerine kendileri karar vereceklerdir.

Sınava, lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir. Koşullardan herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, KPSS’ye alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar.

Bir lisans (dört veya daha fazla yıllık yükseköğretim) programından Mart 2018 tarihi itibarıyla mezun olmamış olmak koşuluyla; önlisans (iki yıllık meslek yüksekokulu ve iki yıllık açıköğretim) ve ortaöğretim (lise ve dengi meslek lisesi) mezunları ile bu kurumlardan mezun olabilecek durumda olanlar Ekim 2018 tarihlerinde yapılacak olan sınava gireceklerdir. Bir lisans programından Mart 2018 tarihi ve öncesinde mezun olanlar, KPSS’ye lisans düzeyinden girmek zorundadır. Bir lisans programından Mart 2018 tarihinden sonra mezun olacaklar ise mezuniyet durumlarını göz önünde bulundurarak, KPSS’ye lisans düzeyinden veya ortaöğretim/ön lisans düzeyinden girebileceklerdir.

2018-KPSS Lisans’a son başvuru tarihi olan Mart 2018 tarihi itibarıyla lisans diploması almaya hak kazanmış adaylar, ön lisans veya ortaöğretim düzeyinde yapılacak sınava başvuramazlar.

Bu sınavın sonuçları, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen kadrolarına yapılacak atamalarda da kullanılacaktır. Öğretmen kadroları için bu sınava başvuran adaylar, sınavın Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına bağlı olarak Temmuz 2018 tarihinde yapılacak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmak zorundadır. 2018 yılında ÖSYM tarafından yapılacak ÖABT sınav alanlarına Okulöncesi Öğretmenliği alanı da eklenmiştir.

Sınava katılmak isteyen adaylar, Kılavuz ile Aday Başvuru Formuna, başvurma süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşacaklardır. 2018-KPSS Lisans Kılavuzunda ayrıntılı bilgiler yer almakta olup sınava başvuracak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

2018 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT 2018) Sınav Yapılacak Alanlar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) ile Devlet Personel Başkanlığı (DPB) arasında, “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” kapsamında imzalanan protokol uyarınca 2018 yılında ÖSYM tarafından yapılacak Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinin (ÖABT) uygulanacağı alanlar; Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (Almanca, İngilizce), Rehber Öğretmen ve Sınıf Öğretmenliği olarak belirlenmiştir.2018 ÖABT Temmuz 2018 tarihinde yapılacak. ÖABT başvuruları ise Mart 2018 tarihinde ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlanacak olan ÖABT başvuru kılavuzuna göre yapılacak.

KPSS soru sayısı ve alan testlerinin süresi

ÖSYM tarafından KPSS Lisans sınavında alan testlerinde soru sayısı 30 olarak belirlendi. Bu yolla çok uzun olması sürekli itiraz konusu olan sınav sürelerinin de azaltılması sağlandı.

Bu doğrultuda 2018-KPSS Lisans sınavından itibaren alan testlerinin süresi, pazar sabah ve öğleden sonra 160'ar dakika olacak. Hukuk, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, iktisat, ekonometri, işletme, istatistik, maliye, kamu yönetimi, muhasebe, uluslararası İlişkiler alanlarından ise 30'ar soru sorulacak.

20178-KPSS'de uygulanan Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin kapsamı ve yaklaşık ağırlıkları, uyumu sağlamak amacıyla, 2018-KPSS Lisans Sınavlarında da aynen uygulanacak.



KPSS ile ilgili merak ettiğiniz her şey

KPSS Kamu Personeli Seçme Sınavı adı ile devlet memuru ve bazı özel kuruluşların boş kadrolara atama yapmak için şart koştuğu merkezi ortak sınav olarak adlandırabiliriz. Kamu kurumlarında görev alacak personel adaylarına uygulanan bu sınav kendi içinde çeşitlilik göstermektedir.

KPSS-A KPSS-B

KPSS, genel yetenek, genel kültür, istatistik, kamu yönetimi, anayasa gibi kollardan oluşur. Elbette KPSS'de bu kolların hepsinden sorumlu değilsiniz şöyle ki; başvuracağınız alan adına yeterli olacak bölümlerden sorumlu tutulursunuz. Lise ve üzeri eğitim derecesine sahip yani bu derecelerle mezun olan herkes bu sınava başvurusunu yapabilir.

KPSS A-B ve C grubu kadrolar

KPSS A grubu kadrolar mesleğinizle ilgili yönlendirmede karşınıza çıkmaktadır. Meslek dışında ilk kez bir kamu kuruluşuna başvurmak isteyen adaylar B ve C kadrosuna göre sınıflandırılmaktadır.

KPSS A grubu kadro

Bakanlıklar, başbakanlık, genel müdürlük düzeyindeki alanlardan oluşur. Bu sınav sonucunda kurumların kendine özel uyguladığı sınavlara ek olarak adaylar tabi tutulur. KPSS A grubu kadrolar üniversite mezunları için geçerlidir diyebiliriz. Eğer bir kamu kuruluşunda çalışmak istiyorsanız Kamu personeli seçme sınavına muhakkak girmelisiniz daha sonra az önce belirttiğim gibi kurumların kendine has sınavlarına tabii tutulacaksınız.

KPSS B ve C grubu kadrolar

KPSS A grubu dışında kalan kadrolar diye nitelendirebiliriz. Lise mezunu ve dengi okullar bu gruba göre kadrolanacaktır. Bu kadro için şartlar daha farklıdır; askerlik, sicil kaydı, sağlık, suç durumu vs… Belirli bir taban puanı yoktur. Genel dereceye göre ve kurumların alımına göre başarı durumu belirlenir. Örneğin geçtiğimiz dönemlerde 78 ile yapılan atama bu dönem 69 ile belirlenebilir, bu genel başarı durumuna bağlıdır.

KPSS, Genel yetenek, genel kültür, eğitim bilimleri ve KPSS A grubu olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Örnekleyecek olursak mühendis olmak isteyen bir arkadaşımızın genel kültür ve genel yetenek testlerini cevaplamasını onun için yeterlidir. Fakat öğretmen adayı bir arkadaşımızın ek olarak eğitim bilimleri testini cevaplaması şarttır.

KPSS’ye girebilmek için aranan genel şartlar

657 sayılı Kanunun memur olmanın genel ve özel şartlarını düzenleyen 48 inci maddesinde ” Devlet memurluğuna alınacaklarda aşağıdaki genel ve özel şartlar aranır.

A) Genel şartlar:

1. Türk Vatandaşı olmak,(1)
2. Bu Kanunun 40 ncı maddesindeki yaş şartlarını taşımak,
3. Bu Kanunun 41 nci maddesindeki öğrenim şartlarını taşımak,
4. Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
5. Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile;

kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, (…)(1) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak. (1)

6. Askerlik durumu itibariyle;
a) Askerlikle ilgisi bulunmamak,
b) Askerlik çağına gelmemiş bulunmak,
c) Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,

7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.

B) Özel şartlar:

1. Hizmet göreceği sınıf için 36 ve 41 nci maddelerde belirtilen öğretim ve eğitim kurumlarının birinden diploma almış olmak,

2. Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak.” hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun “Memurluğun sona ermesi” başlıklı 98 inci maddesinde “Devlet memurlarının

a) Bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması;
b) Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi;
c) Memurluktan çekilmesi;
ç) İstek, yaş haddi, malûllük sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması;
d) Ölümü;

hallerinde memurluğu sona erer.” denilmektedir.

Yukarıda yer verilen hükümler uyarınca;

1-Fazla kilo nedeni ile askerlikten elverişsiz raporu verilenlerin 657 sayılı Kanunun ilgili hükmü uyarıncamemur olma niteliğini kaybetmemesi sebebiyle memur olmasına mani bir husus bulunmamaktadır.

2- 657 sayılı Kanunun askere gitmesi sebebiyle aylıksız izinli olan memura askerlikten elverişsiz raporu verilmek suretiyle terhis edilen devlet memurunun memur olma niteliğini kaybetmemesi sebebiyle göreve başlamasına engel bir durum bulunmamaktadır.