Özel Yetenek Sınavı Başvuru Şartları Nelerdir?



Yeni sistemde,Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP)’nın katkı oranı ve hesaplanmasında bir değişiklik olacak mıdır? Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP)’nın katkı oranında ve hesaplanma şeklinde bir değişiklik olmayacaktır.

Üniversiteli olmanın bir yolu da özel yetenek sınavlarından geçiyor. Yükseköğretim kurumlarının kendilerinin düzenledikleri bu sınavlara girerek üniversiteli olabilirsiniz.

Üniversiteli olmak için tek yol TYT ve YKS puanlarıyla tercih yapmaktan geçmiyor. Bunun dışında sizlere üniversite kapısı açacak bir başka yol da yükseköğretim kurumlarının sanat ve spor alanlarında kendilerinin düzenledikleri "özel yetenek" sınavlarına katılmak.

Yükseköğretim kurumlarına iki yolla öğrenci alınıyor. Bunlardan biri TYT YKS puanlarınızı kullanarak tercih listesi oluşturmak ve ÖSYM tarafından bir yükseköğretim programına yerleştirilmek. İkinci yol ise yükseköğretim kurumlarının kendilerinin düzenlediği ve yerleştirmelerini de kendilerinin gerçekleştirdiği özel yetenek sınavlarına girmek. Geçen yıl 25 bin 674 olan özel yetenek programlarının kontenjanı bu yıl 26 bin 140 oldu. Bu kontenjanın 20 bin 105'i devlet üniversitelerinde. Geçen yıl vakıf üniversitelerinin kontenjanı 5 bin 174 iken bu yıl 4 bin 428 oldu.

HANGİ BÖLÜMLERE GİREBİLİRSİNİZ?

Güzel sanatlar ve mimarlık fakülteleri, devlet konservatuvarı, beden eğitimi ve spor yüksekokulu, eğitim fakülteleri bu özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alıyor. İç mimarlık, iletişim ve tasarım, opera, modern dans, moda tasarımı, keman, klarnet, bale, mutfak sanatları, resim iş ile müzik öğretmenliği gibi programlar özel yetenek sınavıyla öğrenci alıyor.

150 PUANINIZ OLSUN YETER

Özel yetenek sınavlarını üniversiteler kendileri düzenliyor, başvurular da bu kurumlara yapılıyor. TYT'de tek puan türünden 150 puana sahipseniz bu sınavlara girebilirsiniz. Ancak üniversitelerin daha yüksek puanı başvuru koşulu olarak koyabileceklerini de unutmayın. Yurtdışı ve KKTC'deki üniversitelere özel yetenek sınavı sonuçlarına göre girdiyseniz Türkiye'deki üniversitelere yatay geçiş yapamayacağınızı da bilin.

İKİSİNE DE BAŞVURU HAKKINIZ VAR

Merkezi yerleştirme ile bir yükseköğretim programına yerleşmiş olsanız da özel yetenek sınavlarına girebilirsiniz. Bu sınavı da kazandığınızda ya merkezi ya da özel yetenek sınavıyla yerleştiğiniz bölümlerden ancak birine kayıt yaptırabilirsiniz. İki programa da kayıt yaptırma hakkınız yok.

2 BÖLÜM İÇİN TEKRAR GELDİ

Geçen yıl iç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı bölümlerine "özel yetenek sınavı" ile değil, merkezi yerleştirme ve YKS puanları ile öğrenci alınacağı kılavuzda ortaya çıktı. Üniversitelerin itirazları üzerine YÖK, tekrar bu bölüm için "özel yetenek sınavı"nı getirdi. Ancak iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü için aynı şey geçerli değil. Bu bölüm YKS puanlarından Türkçe Matematik yani TM puanına göre bu yıl öğrenci alacak. Bunun gibi yine özel yetenek sınavları ile öğrenci alan görsel iletişim, iletişim ve tasarım, sanat tasarımı ya da yönetimi gibi bölümler bu yıl YKS puanları isteyecek.

PROF. DR. GÜLAY BARBAROSOĞLU / BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ

'MUTLU OLACAĞINIZ BİR ALANA YÖNELİN'

YAŞAM TERCİHİ YAPILACAK: Üniversite adayı tüm öğrencilerimize sadece mesleki kariyer değil bir yaşam tercihi de yapacaklarını hatırlatmak isterim. Bu nedenle üniversite tercihlerinde öncelikle kendilerine gelecekte nerede olmak, nasıl bir konumda bulunmak istediklerini sormalı; hayallerini sorgulamalı ve bu hayalleri gerçeğe dönüştürme konusunda kendilerine en önemli desteği sağlayacak olan üniversiteleri mutlaka araştırmalılar. Hatta ilgi duydukları bölümler konusunda bilgi almalılar.

KENDİNİZİ NEREDE GÖRÜYORSUNUZ: Burada kişinin kendisini gelecekte nasıl bir yerde görmek istediği sorusu belirleyici oluyor. Kişi, akademik formasyon almak istediği alana dair özel bir ilgi ve heyecan duyuyor ise gerek eğitim süreci gerekse ardından gelecek mesleki kariyeri boyunca başarılı olma ihtimali son derece yüksek olacaktır. Sevdiğiniz, kişiliğinize uygun, mutlu olacağınız bir alana yönelmeniz halinde bu tercih, mesleki anlamda tatmini ve başarıyı getirecektir.

MESLEKLER DÖNÜŞÜM İÇİNDE: Gerek dünyadaki gerekse ülkemizdeki sosyo-ekonomik dengeler her geçen gün değişiyor. Bu değişimle eşzamanlı olarak günümüzde meslekler de son derece hızlı bir dönüşüm içerisinde. Genetik mühendisliğinden tutun da yeni medyaya, sosyal girişimciliğe, e-ticaret ve yazılım gibi alanlara uzanan çok sayıda yeni çalışma alanı ve meslek söz konusu. Üniversiteler bu değişimi yakalayabildikleri ve akademik programlarında bu yeni alanlara yer açabildikleri ölçüde dünya ile rekabet edebiliyor. Dolayısıyla öncelikli alanın mesleki kariyer hedefi olduğu düşünülürse en vizyoner ve çağa en uygun donanım ile akademik programa sahip, kendini her an yenileyebilen, dünya ile iletişim halinde olan ve öğrencilerine mesleki açıdan da yeni yaklaşımlar sunabilen üniversitelerin bu yarışta önemli bir şansı olduğunu düşünüyorum.