Kapatılan üniversitelere ‘kontenjan’ formülü



FETÖ/PDY’ci cuntanın darbe girişimi sonrası kapatılan 15 vakıf üniversitesinin 65 bine yakın öğrencisinin eğitime nasıl devam edeceği netleşmeye başladı.

Paralel yapıyla ilişkili olduğu tespit edilen 15 vakıf üniversitesinin kapatılmasının ardından, bu okullarda eğitim gören öğrencilerin durumunun ne olacağı merak konusu oldu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), öğrencilerin mağdur olmaması için titizlikle çalışıyor. YÖK bünyesinde kurulan çalışma grubu; bu öğrencilerin eğitimi, mezuniyeti, diplomaları gibi birçok konuda yeni adımlar atacak. Kapatılan üniversitelerde eğitim alan 64 bin 926 öğrenci için “aynı ilde farklı üniversite” formülü hayata geçirilecek. Öğrencilerin daha iyi bir üniversiteye nakil olmaması için bu uygulamanın hayata geçirileceği öğrenildi. Örneğin, Samsun Canik Başarı Üniversitesi’nde okuyan bir öğrencinin Ankara’da bir üniversiteye nakli “haksız” olacağı için böyle bir sistem geliştirileceği vurgulandı.

PARA ÖDENECEK

YÖK, bu kapsamda devlet ve vakıf üniversitelerinde kontenjan artışına gidebilecek. Ayrıca söz konusu öğrencilerden eğitim- öğretim yılı başı için senet imzalayanlar devlet üniversitesine gitse bile parasını ödemeye devam edecek. Vakıf üniversitesine nakil yapılan öğrenciler de eğitim-öğretim ücretini yeni okuluna ödeyecek.



KILAVUZDAN DA ÇIKARILDILAR

Kapatılan üniversiteler nedeniyle, öğrencilerin tercih yaparken incelediği “2016- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu” yeniden şekillenecek. İlk etapta, kapatılan 15 vakıf üniversitesi kılavuzdan çıkarıldı. Kılavuzdan çıkarılan üniversitelerin listesi, tercih yapacak 1 milyona yakın öğrenciye de duyuruldu. Öğrencilerin tercih yapacağı 26 Temmuz- 2 Ağustos tarihleri de değişti. Öğrenciler, üniversite tercihlerini 29 Temmuz-3 Ağustos arasında yapacak.