YKS'de hem MF hem de TM puanlarıyla tercih yapmak istiyorum!







YKS puanınızın hesaplanabilmesi için sınava girmeniz gerekmektedir. Ancak hem MF hem de TM puanlarına sahip olup seçeneklerinizin artmasını istiyorsanız...





Hangi bölümü seçeceğiniz aldığınız YKS puanına göre belirlenecek. Bunun için önce hangi bölümlerde tercih yapmak istediğinize karar vermeniz, ardından da YKS puanlarınızı belirlemeniz gerekiyor.





Eğer tıp, diş hekimliği, eczacılık gibi sağlık programlarında tercih yapmayı planlıyorsanız ihtiyacınız olan puan türü MF grubundan MF-3 puanı olacak. Bu puanları elde edebilmek için de Matematik ve Fen Bilimleri sınavlarına gireceksiniz. Ancak seçenekleriniz arasında bir de hukuk ya da işletme gibi bölümler de olsun istiyorsanız bu kez ihtiyacınız olan puan türü Türkçe Matematik (TM). Bu puanlar için de Matematik Sınavı’nın yanı sıra Edebiyat Coğrafya Sınavı’na da girmeniz gerekiyor. Zaten MF puanlarına sahip olabilmek için YKS’ye girmeniz gerekmektedir.Bu da TM puanı elde etmenizi sağlayacak. Bu bölümleri isteyen aday, YKS sınavına başvuracak.





Size kolaylık olması açısından bazı programların gerektirdiği puan türlerini şöyle sıralayabiliriz.





TIP VE İŞLETME: Tıp fakülteleri MF puan türüyle öğrenci alıyor. Bunun için Matematik ve Fen Bilimleri sınavlarına dikkat etmelisiniz. İşletme ise TM puan grubundan TM ile öğrenci alacak. Bu durumda Matematik sınavının yanı sıra Edebiyat-Coğrafya sınavına da gireceksiniz.YKS sınavına başvuracaksınız.





TİYATRO VE SOSYOLOJİ: Tiyatro bölümünde okumak için üniversitelerin düzenlediği özel yetenek sınavlarına katılacaksınız. Sosyoloji ise TM puan grubundan öğrenci alıyor. Bu durumda girmeniz gereken sınavlar özel yeteneğin yanı sıra Matematik ve Edebiyat- Coğrafya sınavları olacak.





DİŞ HEKİMLİĞİ VE MÜHENDİSLİK: Bu fakültelere sayısal puan türü olan MF grubundan puanlarla gireceksiniz. Diş hekimliği fakültelerine MF, mühendislik fakültelerine ise MF puanıyla öğrenci alınıyor. Ancak bu iki puan türü de aynı sınavlardan elde ediliyor. Bunun için girmeniz gereken sınavlar Matematik ile Fen Bilimleri sınavları olacak.





FRANSIZCA VE SİYASET: Fransız dili ve edebiyatı için ihtiyacınız olan puan türü Dil puanı. Bu puan için Yabancı Dil Sınavı’na gireceksiniz. Ancak siyaset okumak istiyorsanız o zaman TM puanlarına da ihtiyacınız var. Bu durumda Matematik ile Edebiyat-Coğrafya sınavlarına da girmeniz gerekiyor.





TURİZM VE ARKEOLOJİ: İki bölüme de TM puan türleriyle öğrenci alınıyor. Matematik ile Edebiyat-Coğrafya olmak üzere 2 sınava gireceksiniz.





İSTATİSTİK VE GÖRSEL TASARIM: İstatistik bölümü MF puan türüyle öğrenci aldığı için Matematik ve Fen Bilimleri sınavlarına başvuracaksınız. Görsel tasarım TS puan türüyle öğrenci alıyor. Bunun için Edebiyat-Coğrafya ile Sosyal Bilimler sınavlarına girmeniz gerekiyor. Bu durumda başvurmanız gereken sınav sayısı da 4 olacak.





400 BİN YARIŞTAN ÇEKİLİYOR





YKS katılma hakkı olmasına rağmen her yıl ortalama 400 bin aday yarıştan çekiliyor. Geçen yıl 415 bin aday LYS’ler için başvuru yapmazken, önceki yıllarda da 360 bin ile 420 bin arasında aday sınavlara girmekten vazgeçti.





SINAV YERİNİZİ SEÇECEKSİNİZ





Başvurularınızda aynı zamanda sınava gireceğiniz merkezleri de seçeceksiniz. YKS 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacak. Başvuru işleminizi yaptıktan sonra sınav merkezi tercihi gibi sınava ilişkin bilgilerinizi ÖSYM’nin internet sayfasından TC kimlik numaranız ve şifrenizle başvuruların son bulacağı güne kadar değiştirme hakkına sahipsiniz. Ancak başvuru süresi son bulduktan sonra bir daha bu bilgilerinizde değişiklik yapamayacaksınız. ÖSYM’ye bu süreden sonra gönderilen değişiklik ya da düzeltme taleplerine ilişkin dilekçeler işleme alınmayacak ve cevaplandırılmayacak.





SONUÇLAR NASIL DUYURULACAK





Adaylara YKS’de de sonuçları posta yoluyla gönderilmeyecek. Adaylar sonuçlarını TC kimlik numaraları ve şifreleriyle birlikte ÖSYM’nin internet adresinden ya da SMS yoluyla öğrenebilecek. Adaylar YKS puanlarıyla birlikte hem YKS hem de TYT yerleştirme sonuçlarını öğrenecekler. Yerleştirme puanları adayların ortaöğretim başarı puanları da eklendikten sonra hesaplanacak. Sonuçlarda; YKS testlerindeki doğru ve yanlış cevap sayısı, TYT puanları ve başarı sıraları, YKS puanları ve başarı sıraları, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ve yerleştirme puanlarıyla başarı sıraları yer alacak.





YKS İÇİN KILAVUZ YOK





YKS için ayrı bir kılavuz bulunmuyor. TYT’lere girerken adayların yararlandığı 2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, YKS'ye ilişkin tüm ilke ve kuralları da kapsıyor. Bu nedenle başvurularınızı yapmadan önce bu kılavuzu incelemeniz gerekiyor.