E Kayıt Üniversite Nedir?



Devlet üniversitelerine e-kayıt yaptırma imkanı olan 514 bin 622'i öğrencinin 311 bin 329'u e-kayıtı tercih etti.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), tüm devlet üniversitelerinde bu yıl hayata geçirdiği üniversiteye elektronik kayıt (e-kayıt) uygulamasından, kayıt yapabilecek 514 bin 622 öğrencinin yaklaşık yüzde 61'ini oluşturan 311 bin 329'u yararlandı.

E Kayıt Üniversite İşlemleri için Tıklayınız

AA muhabirinin YÖK yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Yükseköğretim Bilgi Sistemi çalışmaları kapsamında ilk olarak 2014-2015 eğitim öğretim döneminde 32 devlet üniversitesinde başlatılan e-kayıt işlemi, bu yıl devlete ait tüm yükseköğretim kurumlarında uygulamaya geçildi.

Bu kapsamda, devlet üniversitelerine yerleşen öğrenciler, elektronik kayıt (e-kayıt) işlemlerini Ağustos tarihleri arasında "https://www.turkiye.gov.tr/" internet sitesi üzerinden, e-devlet şifrelerini kullanarak yaptı. E-kayıt sistemine, özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen (sağlık raporu, heyet raporu gibi belge gerektirenler hariç) bazı programlar dahil edilmedi.

Bu kapsamda, devlet üniversitelerine yerleşme hakkı kazanan 832 bin 674 adaydan 514 bin 622'si e-kayıt yaptırma imkanına sahip oldu. Bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 61'ini oluşturan, 311 bin 329'ü e-kayıt yaptırdı.

Öğrencilerin yerleştikleri üniversiteye gitmeden kayıt olanağı tanıyan e-kayıt uygulaması, zaman ve paradan tasarruf sağlayacak. Elektronik sistemi tercih eden öğrencilerin, üniversitelere giderek tekrar kayıt yaptırmasına gerek olmayacak. Öğrenciler, işlemin ardından, üniversitelerin duyurduğu tarihte ders kayıtlarını yaptırarak, eğitime başlayabilecek.

Devlet üniversitelerine teknolojik açıdan "ayrıcalık" sağlayan uygulamanın vakıf üniversitelerinde de hayata geçirilmesi için çalışmalar devam ediyor.

KAYIT İÇİN GEREKEN BELGELER

Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi,
Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmi belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır),
12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf,
Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesiyle ilgili belge,
Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri.
ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından "http://kamu.turkiye.gov.tr" internet adresinde görülebilecek.
Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna (YURTKUR) başvurmaları gerekiyor.
Kazanan adayların bilgileri, yerleştirildikleri yükseköğretim programlarının bağlı olduğu üniversite rektörlüklerine ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecek.

2017 Üniversite e Kayıt İşlemleri için Tıklayınız