ÖSYM Tercih Kılavuzu 2018 TYT 4 Yıllık







ÖSYM tercih kılavuzu TYT sonuçlarının ardından yayımlandı.Barajı geçen adaylar hangi bölümleri tercih edecek ösym tercih kılavuzu ve TYT tercih listesi...





ÖSYM Tercih Kılavuzu 2018 TYT 4 Yıllık İndirmek için Tıklayınız





ÖSYM Tercih İşlemleri 2018 TYT 4 Yıllık Yapmak için Tıklayınız





ÖSYM tercih kılavuzu ilgili tariğhler içerisinde ÖSYM'nin (http://www.osym.gov.tr/) adresinden yayımlanacak. TYT sonrası YKS maratonuna hazırlanan adaylar için puan türleri ve taban puanı ile tercih listesi ösym tercih kılavuzunda.2018 TYT puan türleri ile hangi alanları ve proğramları tercih edebilirsiniz, işte öğrencilerin merak ettiği soruların cevabı...





2018-ÖSYS Yükseköğretim Programlarının Merkezi Yerleştirmedeki En Küçük ve En Büyük Puanları Kitabını İndirmek için Buraya Tıklayınız








BARAJI GEÇEN ADAYLAR HANGİ HAKLARA SAHİP?





TABAN PUAN-1 =150 puan (Birinci baraj puanı): TYT’ de 150 puanı alan adaylar sınavsız geçişle girilen 2 yıllık MYO’ ları dışındaki 2 yıllık Ön Lisans programları ve açık öğretim programlarını tercih etme liselerin resim, müzik, spor vs alanlarından mezun adaylarda kendi alanlarıyla ilgili yetenek sınavlarına girme hakkını elde edeceklerdir. Liselerin FEN, TM, SOSYAL alanlarından mezun olan adaylar yetenek sınavlarına girebilmek için TYT’ den en az 180 ve üstü puan almalıdır.





Açık öğretim Fakültesi Açık öğretim Okul Öncesi Öğretmenliği (TYT), Açık öğretim İngilizce Öğretmenliği ( DİL-1)gibi bölümler açık öğretim olmasına rağmen kontenjanlıdır ve TYT, YKS puanı ile girilir.





Bunlardan Açık öğretim Okul öncesi Öğretmenliği sadece Kız Meslek lisesi Çocuk Gelişimi alanından mezun olan adayların TYT puanıyla yerleşebildikleri bir bölümdür. Diğer adaylar bu bölümü tercih edememektedir.





Açık öğretim İngilizce öğretmenliği bölümüne de Anadolu öğretmen lisesi mezunları ek puanla yerleşerek diğer liselerin İngilizce alanından mezun olanlara göre avantaj elde ederek bu bölümlerin kontenjanlarını doldurmaktadır.





2 yıllık meslek yüksekokullarına Meslek Lisesi öğrencileri yerleştikten sonra onlardan boş kalan kontenjanlara merkezi yerleştirmeden sonra tercihleri arasında bulunuyorsa genel lise yada diğer meslek liselerinin farklı alanlarından mezun olan adaylar alan dışı kırılmış(AOBP 0, 12 ile çarpılmış) TYT puanlarıyla yerleşme şansı bulabilirler





TABAN PUAN-2 =180 puan (İkinci baraj puanı): TYT’ de 180 ve üstü puan alan adaylar YKS sınavların dan istediklerine girme hakkına sahiptir.





TABAN PUAN-3 =180 puan (Üçüncü baraj puanı): YKS puanı ile öğrenci alan 4, 5 ve 6 yıllık lisans programlarını ve (eski sistemde EA-1, SAY-1 ve SAY-1) yeni sistemde TYT puanlarıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakkına sahiptirler.





Adaylar TYT'de tek puan türünden 180 barajını geçse dahi YKS sınavlarında kendi alanıyla ilgili YKS sınavlarına girme ve kendi alanındaki YKS puanlarıyla girilen 4-5-6 yıllık lisans programlarına tercih yapma hakkına sahiptir. Meslek lisesinden mezun bir aday ek puanla bir yere yerleşebilmek için TYT’den en az 180 puan almalıdır.








TYT Puanıma Göre Nereye Yerleşebilirim?





Dört yıl ve üzeri fakülteler, ikinci basamak sınavı YKS ile öğrenci alıyor. Ama TYT ile öğrenci alan çok sayıda fakülte ve yüksekokul da var. Bilindiği gibi TYT'de tek puan türü var ve her biriyle girilecek fakülte ve yüksek okular da bir birinden farklı.





İşte TYT puan türlerine göre öğrenci alan yükseköğretim programlarından bazıları:





Bilgisayar Programcılığı, Bilgisayar Teknolojisi, Elektronik Teknolojisi, Harita ve Kadastro, İnşaat Teknolojisi, Makina, Mekatronik, Otomotiv Teknolojisi





Ağız ve Diş Sağlığı, Anestezi, Boya Teknolojisi, Çevre Sağlığı, Kağıt Teknolojisi, Kimya Teknolojisi, Maden Teknolojisi


Basın ve Yayıncılık, Adalet, Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik


Aşçılık, Büro Hizmetleri ve Yönetici Asistanlığı, Çocuk Gelişimi, Geleneksel El Sanatları, Görsel İletişim, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Turizm Animasyonu, Marka İletişimi





Basım ve Yayın Teknolojileri, Emlak ve Emlak Yönetimi, İkram Hizmetleri, Kooperatifçilik, Kuyumculuk ve Takı Tasarımı, Mimari Restorasyon, Otobüs Kaptanlığı, Posta Hizmetleri, Turizm ve Seyahat Hizmetleri





Bankacılık ve Sigortacılık, Bilgi Yönetimi, Çay Eksperliği, Deniz ve Liman İşletmeciliği, İnsan Kaynakları Yönetimi, Tapu ve Kadastro, Ormancılık ve Orman Ürünleri, Pazarlama gibi bölümlere girilebilecek.





TYT Puanıyla öğrenci alacak 4 yıllık lisans programlarından bazıları da şöyle:





Kimya Öğretmenliği





Okul Öncesi Öğretmenliği programına





Özel eğitim Öğretmenliği, Zihin Engelliler Öğretmenliği, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği, İşitme Engelliler Öğretmenliği, İlahiyat gibi programlara





Üstün Zekalılar Öğretmenliği, İşletme Bilgi Yönetimi (Yüksekokul), İnsan Kaynakları Yönetimi (Yüksekokul)








TYT’nin YKS’ye yüzde 40 etkisi var





TYT'de barajı aşmak için 150 puan yetecek. Ama eğer YKS'ye girmek istiyorsanız 180 barajını aşmanız gerekiyor. Peki TYT puanının YKS'ye etkisi olacak mı? Evet yüzde 40'ı YKS'ye eklenecek.





Özetler olursak: Açık öğretim, iki yıllık meslek yüksekokulları ve aşağıdaki tabloda yer alan lisans programlarına girmek isteyenler için sınav yarışı bitti sayılabilir. Ama diğer fakülteler için asıl yarış hâlâ devam ediyor!..





Not: Her yıl yaklaşık 2 milyon adayın girmek için yarıştığı YGS'de baraj yükseltmişi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), YGS barajını 140'tan 150'ye çıkardı.





TYT YKS net puan hesaplama programı indir





YÖK sanal tercih rehberi indir





TYT YKS başarı sırası hesaplama sihirbazı Tıkla İndir