Üniversite Kayıt Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?



Özellikle eğitimine ara vermeyi planlayan öğrencilerin merak ettikleri üniversite kayıt dondurma işlemi nasıl yapılır? Kayıt dondurma işlemini gerçekleştirmek için gerekli belgeler nelerdir? Üniversitede kayıt dondurma işlemleri tarihi ne zaman? Tüm detaylar sinavtakvim.com'te; üniversite kayıt dondurma ne zaman yapılır?

Özellikle eğitimine ara vermeyi planlayan öğrencilerin merak ettikleri üniversite kayıt dondurma işlemi nasıl yapılır? Kayıt dondurma işlemini gerçekleştirmek için gerekli işlemler nelerdir? Üniversitede kayıt dondurma işlemlerinin belirli bir tarihi var mıdır? Ekonomik sebepler, ailesel sebepler, askerlik, sağlık problemleri veya diğer herhangi bir geçerli sebepten dolayı üniversite öğrenimine devam edemeyecek durumda olan kişiler için üniversiteler kayıt dondurma olanağı sunarak, bu kişilerin belirli bir süre sonunda öğrenimlerine kaldıkları yerden devam edebilme hakları vardır.Yani geçerli bir sebepten ötürü üniversite eğitiminize devam edemiyorsanız kaydınızı sildirmenize gerek yok, bunun yerine kayıt doldurma işlemlerini gerçekleştirerek daha sonra kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Üniversite kayıt dondurma işlemleri öğrencilerin isteği üzerine gerçekleşmektedir. Şahıs yükseköğretim kurumuna sebebini bildirip, gerekli belgeleri ve evrak işlemlerini tamamlayarak belirli süre aralığında kaydını dondurabilmektedirler. Kaydını donduran öğrenciler o dönemde hiçbir üniversite dersinden sorumlu olmamakta ve daha sonra kayıtlarını tekrar aktif hale getirdiklerinde eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilirler. Peki ama kayıt dondurma işlemleri nasıl yapılır, üniversite kayıt dondurma şartları nelerdir?

ÜNİVERSİTE KAYDI NASIL DONDURULUR?

Üniversite kayıt dondurma işlemi için ilk olarak öğrencilik haklarınızın oluşması gerekmektedir. Yani bir yükseköğretim kurumunun kayıtlı öğrencisi olmalısınız. Daha sonra kayıt dondurmak için uygun karşılanacak belgelenmiş bir sebep, kayıt dondurma isteğini bildiren bir dilekçeyle ilgili yükseköğretim kurumuna sunulmalıdır. Heyet raporlu hastalıklar, geçim sıkıntısı bulunan ailelerin fakirlik halleri, çıkmış bulunan askerlik celpleri gibi bir çok sebep kayıt dondurma için kabul görebilecek mazeretler olarak sıralanabilir. Geçim sıkıntısı belgeleriyle kayıt dondurma işlemleri dönem başlangıcından itibaren ilk 1 ay içerisinde gerçekleştirilebilmektedir. Dönem içerisinde de uzun süreli engel teşkil edebilecek durumlarda ( askerlik, sağlık vb. )kayıt dondurmaya yönelik başvuruda bulunulabilir. Bu süreçte şayet hastalık sebebiyle kayıt dondurma işlemleri yapılmak isteniyorsa, hastalık heyet raporuyla ( en az 40 günlük ) belgelenmeli ve kayıt dondurma dilekçesi ile beraber en geç 15 gün içerisinde ilgili kuruma sunulmalıdır. Süre aşımlarında herhangi bir kayıt dondurma başvurusu dikkate alınmamaktadır.

NOT: Tutuklu durumda bulunan, hakkında gıyabi tutuklama kararı olan yada aranmakta olduğu resmi makamlarca bildirilen öğrencilerin kayıt dondurma hakkı bulunmamaktadır. Ancak tutukluluk halleri son bulunca öğrencinin eğitim-öğretimine devam edemediği süreler için izinli sayılıp sayılmayacağı ilgili yükseköğretim kurumunun yönetim kurulunca karar verilir.

Geçerli Mazereti Olan Öğrenci En fazla Ne Kadar Süre Kayıt Dondurabilir?

Öğrenciler, ilgili yönetim kurulunun uygun bulacağı haklı sebeplerle bir defada en az bir , en fazla iki yarıyıl süresi için dondurma talebinde. Öğrenciye verilen öğrenimine ara verme izinlerinin toplamın normal öğrenim süresinin yarısını aşamaz. Yani önlisans öğrencileri için en fazla 2 yarıyıl, lisans öğrencileri için ise en fazla 4 yarıyıl süre ile kayıt dondurulabilir. İzinli olunan dönem öğretim süresinden sayılmamaktadır. Bu şekilde izin alan öğrenciler fakülte/yüksekokula devam edemez, öğrenci kimliği alamaz yada izinli olduğu dönemde sınavlara giremez.

Askerlik Sebebiyle Üniversite Kayıt Dondurmak

Askere gitmek için kayıt dondurmak isteyenler, askerlik başlangıç tarihini gösteren celp kararını yükseköğretim kurumuna beyan etmeleri gerekmektedir. Aksi durumda başvuruları kabul edilmez. Askerlik nedeniyle kayıt donduran öğrenciye askerlik süresi kadar izin verilmektedir. Askerlik sona erdikten sonra bu durum yükseköğretim kurumuna bildirilmeli ve bir dahaki yarıyılda diğer öğrencilerle beraber normal kayıt yenileme işlemi yapmalıdır.

Kayıt Dondurmak İçin Başvuran Öğrencilerin Harç Durumları

Öğrenim yılı başlamadan yapılacak çift dönem kayıt dondurma başvurularında o öğretim yılı için harç parası alınmamaktadır. Önceden ücretini yatırmamış fakat daha sonra kayıt dondurmak için başvuru yapan öğrenciler başvurunun kabulü sürecinde harç parası öderler. Öğrenci harç yatırdıktan sonra kayıt dondurmak için başvurur ise bu ödedikleri miktar kendilerine geri ödenmemektedir. Öğrenim başladıktan sonra kayıt dondurma için başvuruda bulunulmuşsa o dönem harcının yatırılması gerekmektedir. Tek dönemlik kayıt dondurmak için başvurmuş kişiler donduracağı döneme ilişkin ödemelerin harç bileşenini öderler.

NOT: Yükseköğretim kurumunca kamuoyuna duyurulan tarihler ve belirtilen esaslar çerçevesinde gereken kayıt yenileme işlemlerini yaptırmayan öğrencilerin kayıtları -yeniletme yapmadığı o yıl için – dondurulmuş sayılır. Yani o yıla ait “Öğretim Gideri” ve “Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkı Payı” 1. taksit bedellerini ödemeyen öğrenciler kayıtlarını dondurmuş sayılırlar.