2013 yılı Nisan ayı konuları

Liselilerden AB konusunda ilginç görüşler

  • öğretmen

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan ’Fatih Projesi’ kapsamında İzmit’te de öğrencilere tablet bilgisayar dağıtıldı.

Dağtım sırasında Kocaeli Valisi Ercan Topaca’nın Avrupa Birliği ile ilgili sorularına öğrencilerden çarpıcı cevaplar gelirken, Ecem Güngör adlı öğrenci, "AB’ye girdiğimizde biz kendi para birimimizi kullanamayacağız. Ben her şekilde paranın üzerinde Atatürk’ü görmek isterim. O yüzden AB girmeye karşıyım" dedi.

İzmit Mimar Sinan Anadolu Lisesi ve Şehit Özcan Kan Anadolu Öğretmen Lisesi’ndeki tablet bilgisayar dağıtım törenine Kocaeli Valisi Ercan Topaca, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli ve İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürü Sezgin Çuhadar katıldı.

844 TABLET DAĞITILDI

Eğitim, Değişim, Psikanaliz Sempozyumu

  • öğretmen

İELEV ve PSİKE Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Eğitim, Değişim, Psikanaliz” Sempozyumunda “Okula Neler Oluyor? Okulda Neler Oluyor?” teması işleniyor.

İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı Eğitim Kurumları (İELEV) ve İstanbul Psikanaliz Eğitim Araştırma ve Geliştirme Derneği (Psike İstanbul) işbirliği ile düzenlenen sempozyumda, eğitimdeki değişim ve geçişleri tüm paydaşlar için kolaylaştırmak, eğitim platformunda psikoloji ve psikanaliz aşinalığı ile sürdürülebilir kılmak üzerine neler yapılabileceği tartışılacak.

Geleceğin insanlarını yetiştirirken okulların köprü görevini üstlenmesi sorumluluğu ile düzenlenen sempozyum, 16 Mart Cumartesi günü, İstanbul Erkek Lisesi Asım Kocabıyık Salonunda yapılacak. Akademisyenler, eğitimciler, psikanalistler, veliler gün boyunca eğitimde yaşananları, okul yaşamına ve paydaşlara etkilerini çeşitli açılardan değerlendirecekler.

Going Global 2013 Uluslararası Eğitim Konferansları

  • öğretmen

YÖK Başkanı Çetinsaya, Türkiye’nin yüksek öğretimvizyonunu Dubai’de anlattı: ”Globalleşmeye bağlı olarak Türkiye’de yüksek öğretim, uluslararası standartlarda olma yolunda ilerliyor”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, globalleşmeye bağlı olarak Türkiye’de yüksek öğretimin uluslararası standartlarda olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Çetinsaya, 80 ülkeden bin 200 temsilcinin katılımıyla Dubai’de düzenlenen ”Going Global 2013 Uluslararası Eğitim Konferansları” dizisinde, ”Türkiye: Bilim ve İnovasyon İşbirliğinde Yeni Fırsat Alanı” başlıklı Türkiye özel oturumunda yaptığı konuşmada, yüksek öğretime yönelik vizyon ve hedeflerini anlattı.

Globalleşmenin toplumları konumsal olmayan bilgi akışı ve birbirine bağlılıkla ”toplum ağı”na dönüştürdüğünü ifade eden Çetinsaya, globalleşmenin iletişim ve bilgisayar teknolojisi ile geliştiğini belirtti.

Yasa değişiyor, yabancı üniversiteler Türkiye’ye akın ediyor

  • öğretmen

12-26 Mart tarihleriarasında 8 ayrı merkezde düzenlenecek milliyet.com.tr’nin de sponsorlar arasında olduğu 23. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları’na 30 ülkeden 170 üniversite katılacak.

YÖK Kanunu kapsamında yabancı üniversitelere yönelik yenidüzenleme yapılması, dünyanın değişik ülkelerinden birçok yüksek öğretimkurumunun gözlerini Türkiye’ye çevirmesine yol açtı. Yeni düzenlemeye göre, yabancı yüksek öğretim kurumlarınınBakanlar Kurulu kararıyla Türkiye'de fakülte, enstitü veya meslek yüksekokuluaçabilecek olması, Türkiye’nin en büyük Yurtdışı Eğitim fuarı olan IEFT Fuarlarıörneğinde olduğu gibi, kurumların tanıtım çabalarını artırmalarına da neden oldu.

Çocuğum cerrah olsun diyorsanız...

  • öğretmen

Bilgisayarda oyun oynayan çocuklara ''güzel haber'' Teksas Üniversitesi Robotik Cerrahi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Sami Kılıç'tan geldi.

Kılıç ve ekibinin Amerika'da yaptığı araştırmaya göre; bilgisayarda video oyunları oynayan çocuklar, robotik cerrahiye daha yatkın oluyor.

MD Anderson Kanser Merkezi'nde görev yapan Kılıç, teknolojinin gelişmesinin cerrahi alanda da değişimleri beraberinde getirdiğini, bunlardan en büyük alanlardan birisinin robotik cerrahi olduğunu söyledi.

Robotik cerrahinin, Amerika'da NASA ve askeri alanda kullanıldıktan sonra tıbba girdiğini belirten Kılıç, yeni nesle robotik cerrahiyi anlatmak için neler yapacaklarına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Kendisinin de çalışmalarını sürdürdüğü üniversitede yeni bir robotik cihaz çıkartıldığını ve cihazın tanıtımında konuyla ilgili doktor ve bölüm başkanlarının makineyi denediğini belirten Kılıç, aletin uzaktan kumanda ve hastaya takılan kısımlardan oluştuğunu dile getirdi.

Üniversite sınavlarında aileler de imtihandan geçiyor!

  • öğretmen

Üniversite sınavlara hazırlığın son aşamalara gelindiği şu günlerde veliler ve öğrenciler yoğun bir kaygı, bir endişe içerisindeler.

Üniversite sınavlarında başarılı olmak öğrencinin olduğu kadar anne babaların da isteğidir. Ancak bu dönemin dengeli ve sağlıklı olarak aşılması için anne babalara önemli görevler düşüyor.

Bazı anne babalar çocuklarının motivasyonunu artırmak için; “bu gidişle sen asla kazanamazsın, yata yata sınav kazanılmaz” gibi sözler söyler. Bazıları da “dayının oğlu ODTÜ’ye girdi, sen de oraya girmelisin” türünden yaklaşımlar sergiler.

Bu tarz yaklaşımlar çocukla ailesi arasında onulmaz yaralar açar, ve ilişkiler çok büyük zarar görür.

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi

  • öğretmen

ÖSYM, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’nin konu ağırlıklarıyla örnek sorularını internet sitesinden adaylarla paylaştı.

ÖSYM Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, test konularının ağırlıkları ve örnek sorulara ilişkin bilgi verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM ve Devlet Personel Başkanlığı’nın ”Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” kapsamında imzalanan protokole göre yapılacak testin konuları ve test içindeki ağırlıklarıyla ilgili ÖSYM tarafından uzman kişilerden oluşturulan komisyonun çalışmalarını tamamladığı bildirildi.

Sınava giren her dört adaydan 1’i üniversiteli

  • hayat



Hafta başında açıklanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları, üniversite öğrencileri ve mezunlarının sınava adeta hücum ettiğini gösterdi.

ÖSYM verilerine göre YGS’ye giren öğrencilerden yüzde 19,44’ü üniversite öğrencisi. Yüzde 4,35’i ise üniversite mezunu. Sınava giren öğrenci sayısının 1 milyon 805 bin olduğu dikkate alındığında, YGS’de ter döken üniversiteli sayısının 350 bin olduğu anlaşılıyor. Mezun olup sınava girenlerin sayısı ise 78 bin. Yani YGS’ye giren adayların yaklaşık 4’te biri (428 bin) üniversiteli.

YDS Pazar Günü Yapılacak

  • hayat



Mustafa Özay, binlerce kişinin katılımıyla Eylül 2018’de uygulanacak olan Yabancı Dil Sınavı’nda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Özay ayrıca, sınava girecek olanlara süreyi dikkatli kullanmaları uyarısında bulundu.

Soruların sızdırıldığı bilgisayarlar silinmiş

  • hayat

ÖSYM yöneticilerinin hesabı 'kabarık' çıktı

2010 yılındaki Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda soruların dışarı sızdırılması skandalıyla ilgili önemli bilgilere ulaşıldı. Beş kişilik uzman heyetin savcılığa teslim ettiği rapora göre, ÖSYM personelinin bilgisayarlarındaki geçmişe yönelik bütün işlemler bilinçli olarak silindi. Ayrıca o dönemde ÖSYM’de görev yapan birçok yöneticinin hesabında ciddi artışlar olduğu tespit edildi.

YKS sınavı - ÖSYM sınav takvimi tarihleri 2018

  • hayat



ÖSYM'nin sınav takvimi ile tarihini sizlerle paylaşacağız.hemen hemen her gün yeni bir sınavın yapıldığı ÖSYM'de gözler yavaş yavaş YKS sınavına çevrildi.

2018 Yılı Sınav ve Sonuç Açıklama Takvimi ÖSYM tarafından açıklandı. Açıklamaya göre YKS başvuruları Haziran'da yapılacak. Mart ayı içerisinde de alınacak. Sınav sonuçları ise Temmuz sonunda... İşte YKS sınav başvuru tarihleri İşte ÖSYM'nin başvuru ve sonuçları açıklayacağı tarihler.

ÖSYM, YKS tarihlerini açıkladı! Başvuru, sınav ve sonuçların açıklanacağı tarihler haberimizin detaylarında İşte YKS tarihleri, Başvuru, sınav ve sonuçların açıklanacağı tarihler…
23-24 Haziran 2018’de yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları, 1 Mart-21 Mart 2018’de alınacak. Sınav sonuçları, 31 Temmuz’da açıklanacak.

YDS’de imla işaretlerini kaldıran ÖSYM, adayları ters köşeye yatırdı

  • hayat



Yabancı dil kurslarının adaylara öğrettiği ‘İngilizcede noktalama işaretlerine göre soru çözme taktikleri’ bu sene işe yaramadı.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 7 Nisan Pazar günü yapılan Yabancı Dil Sınavı’nda (YDS) imla işaretlerini kaldırarak adayların ‘nokta, virgül taktiği’ ile soru cevaplamasının önüne geçti. Yeni uygulama nedeniyle pek çok aday ters köşeye yattı. İngilizce metinlerde imla işaretlerine göre en az 10-15 soruyu formülasyonla yapabilen adaylar hayal kırıklığı yaşadı.

ÖSYM Sınav soruları kriptolu ‘havuzda’ saklanacak

  • hayat



ÖSYM, yaptığı sınavlar için soruların hazırlatılması ve güvenliğin sağlanması amacıyla yeni bir yönetmelik hazırladı. Sorular, fiziki bakımdan güvenliği sağlanmış, internet bağlantısı olmayan, dış dünya ile bağlantısı kontrollü ve gerekli güvenlik önlemleri alınmış bir ortamdaki soru havuzunda saklanacak. Soru hazırlama ve ön/nihai bilimsel denetim aşamalarında görevlendirilen soru yazarlarına herhangi bir dershane, etüt merkezi ve soru hazırlayan yayınevlerinde hiçbir görev almadığına ilişkin taahhütname imzalatılacak.

YKS başvuruları perşembe başlayacak

  • hayat



YKS 2018 başvurular, Mart perşembe günü başladı.

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, TYT 2018 puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, YKS'ye başvurabilecek.

YKS'lere girme hakkı kazanan adaylar, başvurularını Mart 2018'de yapabilecek, başvuru süresi kesinlikle uzatılmayacak.

2018 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS 2018) Kılavuzu, YKS de dahil, ÖSYS Sistemi ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsıyor. Adayların, başvurudan önce bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.

2018 ÖSYS Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2018 ÖSYS Başvuru İşlemleri için Tıklayınız

KPSS'de konu ve dağılım değişti

  • garip



ÖSYM Başkanı Ali Demir, lisans düzeyinde yapılacak KPSS testlerindeki konu ve dağılımlarının güncellendiğini bildirdi.

KPSS testlerindeki konu ve dağılımlarıyla ilgili 2013 yılında yapılan güncelleme 2014 yılında sınava girecek tüm adaylar içinde gerçeli olacak. Sınava girecek adaylarında aşağıdaki değişikliklere göre kendilerini hazırlamaları gerekmektedir.

-Test konularının ağırlıkları-

ÖSYM'nin düzenlemesine göre, KPSS'de uygulanacak
Genel Yetenek Testi
sözel bölümünün ağırlığı yüzde 50 olacak. Bu bölümde sözel akıl yürütme (muhakeme)becerileri, dil bilgisi ve yazım kurallarını ölçmeye yönelik sorular yöneltilecek.
Sayısal bölümde ise sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorular yer alacak. Bu bölümün ağırlığı da yüzde 50 olacak.
Matematik 30 soru, Türkçe 30 soru